DOKTOR LIJEČI - PRIRODA ISCJELJUJE

Hipokrat

Povijest Hirudoterapije

Hirudoterapija (lat. Hirudo - pijavica, therapia- terapija,liječenje) je jedna od najstarijih provjerenih metoda medicine. Postoji izreka koja kaže, " Sve novo to je dobro zaboravljeno staro.".

Hirudoterapiju su koristili u drevnoj Kini, Grčkoj, Perziji, Rimu i Egiptu. Stari rukopisi kao pionira Hirudoterapije bilježe Nikandra iz Kolofona (200 - 130 god. pne.). Kineski rukopisi koji datiraju i više od 10 000 godina pne. spominju učinkovitost liječenja tumora medicinskim pijavicama.

Postoje indicije kako Kuran i Biblija opisuju liječenje pijavicama. Danas, od svih alternativnih metoda liječenja, Crkva priznaje samo ovu prirodnu metodu liječenja.

Stari dokumenti dokazuju da je i egipatska carica Kleopatra ozdravila od neplodnosti uz pomoć pijavica i rodila sina. Poslije toga je naredila da se na zidovima faraonskih grobnica oslikaju tretmani liječenja sa pijavicama. Također je koristila pijavice za uljepšavanje lica i pomlađivanje tijela.

Iako su drevni iscjelitelji Hipokrat, Galen, Avicena uspješno liječili ljude sa pijavicama, nisu mogli objasniti odlične rezultate koje postižu, jer nisu imali saznanja o ljekovitosti sline medicinske pijavice.

Veliki ruski doktori Pirogov, Mudrov i Zaharjin konstantno su isticali značaj medicinskih pijavica i njihovu primjenu u liječenju različitih bolesti. U 19. stoljeću niti jedan ruski ljekar nije odlazio pacijentima da pritom nije nosio pijavice.

S godinama Ministarstvo Zdravstva u Rusiji priznalo je Hirudoterapiju kao službenu medicinsku metodu liječenja, a medicinska pijavica (Hirudo Medicinalis) zavedena je u Registar ljekovitih sredstava Ruske Federacije.

Svjetsko Udruženje Hirudologa započinje s radom 1990 godine, a 1991 godine održava se Prvi Svjetski Kongres o Hirudoterapiji.

Danas je medicinska pijavica na vrhuncu slave. Na velika vrata ulazi u bolnice, klinike, ordinacije, salone i studije za zdravlje, pomlađivanje i uljepšavanje diljem svijeta (SAD, Kanada, Rusija, Njemačka, Grčka, Austrija, Francuska, Velika Britanija i dr.)

U današnje vrijeme sve više doktora u Europi liječi Hirudoterapijom (zbog njenih mnogobrojnih pozitivnih učinaka) mnoge poznate osobe iz svijeta estrade i sporta, Hollywoodske zvijezde kao i ugledne političare.